Myynti 010 2124862

Peltikaton maalaus – 3 selventävää seikkaa

Katon käyttöikä on Suomessa yleisesti noin 30 vuotta, riippuen pellin pinnoitteesta. Perinteisesti ajatellaan, että ”jos mikään ei ole rikki, sitä ei tarvitse korjata”.

Säännöllisesti huollettu peltikatto voi kuitenkin kestää jopa 60-70 vuotta. Voimme ajatella asiaa esimerkin kautta; jos auton moottori jätetään huoltamatta, se kestää ajoa noin 20-30 tuhatta kilometriä. Säännöllisesti huolletulla moottorilla voidaan ajaa satoja tuhansia kilometrejä. On siis melko ratkaisevaa pitää huolta katosta. 

Miksi sitten unohdamme katon oman onnensa nojaan? Syy tähän on ilmeinen; harva muistaa tai uskaltaa käydä katolla. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi 3 selventävää seikkaa peltikaton maalauksesta. 

 

1. Mitä peltikatolle tapahtuu ajan kuluessa?

Peltikate on sinkittyä terästä. Teräs on hyvin kestävää materiaalia, mutta se vaatii pintaansa suojan korroosiota vastaan, eli pinnoitteen. Tehtaalta tullessaan pelti on maalattu tai muovipinnoitettu (80-90 luvulla). Jos pinnoitetta ei ole, teräs alkaa ruostumaan. Auringon uv-säteily, vesisateet ja talven lumikuorma rasittavat pinnoitetta ja ajan saatossa sen on uusittava, tai edessä on iso kattoremontti. 

Vesikatteessa on pellin lisäksi nauloja tai ruuveja, piippuja, läpivientejä, lumiesteitä, antenneja, kulkusiltoja, lapetikkaita sekä listoja harjalla ja reunoissa. Kaikki nämä aiheuttavat vuotoriskin katossa. Monen sadan neliön katto voi olla suurimmilta osin täysin kunnossa, mutta vesivahinko voi sattua uusissakin katoissa, jopa hyvin pienistäkin ongelmista johtuen, tyypillisesti läpivienneistä.

 

2. Mitä tarkoitetaan peltikaton maalauksella?

Kun puhutaan peltikaton maalauksesta tai pinnoituksesta, jää käsitteen sisälle monta kysymysmerkkiä. Mitä eroa on pinnoituksella ja maalauksella? Termejä käytetään sekaisin, usein kuitenkin niillä tarkoitetaan samaa asiaa. Maalauksella tai pinnoituksella tarkoitetaan maalin levittämistä maalattavalle pinnalle joko pensselillä tai ruiskulla. 

Katto saattaa vaatia tilanteesta riippuen hyvin erilaisia työvaiheita ennen varsinaista maalausta. Siihen vaikuttavat pellin profiili, vanhan pinnoitteen tyyppi, pinnoitteen kunto, sekä ruosteen ja lian määrä. Maaleja on myös olemassa erilaisia. Öljymaalit ovat pitkälti poistuneet kaupoista ja kuluttajille on tarjolla nykypäivänä ainoastaan vesiohenteisia maaleja. Maalin kestävyyden kannalta oleellisinta on hyvin tehty pohjatyö, mutta liki 1000 katon kokemuksella emme voi suositella vesiohenteisen maalin käyttöä peltikatolla.

Suurin osa maalauksen tarpeessa olevista katoista vaatii myös muuta huoltoa. Siksi haluamme korostaa, että katon maalauksen ohella olisi tärkeää pitää huolta siitä, että katto on tiivis, eikä se pääse vuotamaan esimerkiksi irronneiden kiinnikkeiden tai hapertuneiden tiivisteiden takia.

 

3. Miten peltikatosta pidetään huolta? 

Olemme kehittäneet ratkaisun, joka parhaimmillaan lisää katon käyttöikää 15-25:llä vuodella. Ratkaisumme on itse asiassa maalauksen ja remontin välimuoto, mutta kustannuksiltaan 3-4 kertaa edullisempi kuin kattoremontti. 

Kutsumme tätä palvelua Timanttipinnoitukseksi.Palvelu pitää sisällään tarkan kartoituksen, puhdistuksen, huoltokorjaukset sekä pinnoituksen. Ensin katto kartoitetaan ja valokuvataan huolellisesti, ja käydään talon omistajien kanssa läpi. Kartoituksessa löytyneet reiät tai vuodot hätäpaikataan välittömästi maksutta vahingon estämiseksi. Tavoite on, että talon omistaja saa täysin ajankohtaisen kuvan katon kunnosta. Tarkastamme myös aina, että kattorakenteissa on riittävä tuuletus, koska vesikatteen tiiveys ei vaikuta tuuletukseen.

Timanttipinnoitus on kolmivaiheinen, eli se tapahtuu kolmen eri ihmisen toimesta. Jokaisen työvaiheen suorittaa siihen erikoistunut ammattilainen ja samalla varmistamme erittäin tarkan laadunvalvonnan.

1. Katon pesu
Katto pestään korkeapainepesurilla tarkalla menetelmällä. Kaikki heikosti kiinnittynyt maali- ja muovipinta irtoaa pellistä. Joissain tapauksissa katosta lähtee kokonaan vanha pinnoite irti. Rännit huuhdellaan ja piha siivotaan.

2. Katon huolto ja rajaus
Pesun jälkeen katolle suoritetaan huolto ja tarvittavat korjaukset. Ruosteet hiotaan ja pelti käsitellään ruosteenkäsittelyaineella. Irronneet ruuvit ja naulat vaihdetaan uusiin saneerausruuveihin. Kiinnitystä lisätään, jos se on puutteellinen. Läpiviennit ja piipun pellitys tiivistetään huolellisesti. Kattoturvatuotteet tarkastetaan ja niiden kiinnitys tiivistetään. Kaikki reuna- ja harjapellit tarkastetaan. Lopuksi katto rajataan ja valmistellaan pinnoitusta varten.

3. Pinnoitus
Viimeisenä työvaiheena katto pinnoitetaan korkeapaineruiskulla. Käytämme peltikatolla ainoastaan 2-komponentti pinnoitetta, joka on suunniteltu ammatti- ja teollisuuskäyttöön. Pinnoite on nimensä mukaisesti kahdesta komponentista rakentuva maali, jossa on poikkeuksellisen vahvat ominaisuudet tarttuvuuteen ja säänkestoon. Pinnoittajillamme on pitkä kokemus nimenomaan 2-komponentin käytöstä ja tukenamme on valtava osaaminen valmistajan toimesta.

 

Omakotitalon omistajana

Mielessäsi saattaa käydä kysymys, voisimmeko auttaa sinua. Usein käytyämme katolla ihmiset ovat hyvin yllättyneitä sen kunnosta. Otetut kuvat auttavat ymmärtämään tilanteen ja mahdollinen huollon tarve on nähtävissä helposti, vaikkei olisikaan asiantuntija. 

Suosittelemme kattojen kumppaneina koko sydämestämme, että kaikki tarkastaisivat itse tai ammattilaisen toimesta katon kerran vuodessa. Voimme myös tehdä sen maksutta sinun puolestasi, vaikka joka vuosi. Voit ottaa helposti meihin yhteyttä tästä.

Tilaa kattodiagnoosi

Liity kattojen kumppaneihin!

Saat sähköpostiisi silloin tällöin hyödyllistä kattotietoutta, ja kuulet ensimmäisenä esimerkiksi arvonnoista.

    Käsittelemme henkilötietojasi
    tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.