Myynti 010 2124862

Ekologinen kattoremontti?

Vihreämmän tulevaisuuden puolesta: Ympäristöystävällinen kattoremontti

Katto on yksi ympäristötekijöistä kiinteistössä. Vastuullista toimintaa ympäristön puolesta vaaditaan myös rakennusten ylläpidossa. Tämä on yksi peruskivistä matkalla missioomme; “muutamme suomalaisen remonttikulttuurin ennaltaehkäiseväksi”.

Kun puhutaan kattoremontista, tarkoitetaan sillä katon uusimista. Lyhyesti kuvailtuna kattopelti, läpiviennit ja joskus osa puurakenteista puretaan ja tehdään uudet alusrakenteet, pellit ja läpiviennit. On yleisessä tiedossa, että mitä vanhempaa peltikate on, sitä paksumpaa pelti yleensä on. Katon viat harvoin johtuvat itse peltikatteesta, eikä itse pelti vaadi uusimista kuin hyvin harvoissa tapauksissa. Tästä syystä on ensisijaisen tärkeää ymmärtää, milloin katon ongelmat ovat aidosti ehkäistävissä ja korjattavissa, ja milloin tarvitaan rakennukseen oikeasti kokonaan uusi katto.

Ekologisen kattoremontin hyödyt

Kiinteistöjen kattoa voidaan verrata useassa tapauksessa automaailmaan. Jos auto on uusi, ei se huoltamatta kestä kovin montaa vuotta. Siksi siihen on on olemassa huolto-ohjelma sekä katsastusohjelma. Uskallamme väittää, että auton ylläpitokustannukset olisivat 5-10 kertaiset ilman säännöllistä huoltoa.

Kattojen kanssa olemme samassa tilanteessa. Jos läpiviennistä, kiinnikkeistä ja pinnasta ei pidetä huolta, uusi remontoitu katto kestää yhtä vähän aikaa kuin edeltäjänsäkin. Tämän takia yritämme Kattokumppaneilla opettaa ihmisille uutta toimintamallia ongelmien ennaltaehkäisyyn, jolla katon ikää voidaan kasvattaa moninkertaiseksi.

Puuttuva aluskate

Kattoremonttiin lähdettäessä syyksi sanotaan usein aluskatteen puuttuminen. On ilmeistä, että katossa on parempi olla aluskate, kuin ilman. Tässä kohtaa on hyvä kelata aikaa hieman taakse päin. Suomessa on rakennettu 60-70-luvulla paljon konesaumakatoiksi kutsuttuja peltikattoja. Katoilla alkaa olla ikää jo yli 50 vuotta, mutta niiden yläpohjia kartoittaessa törmää usein samaan havaintoon; Ei vuotoja, ruoteet ovat kunnossa ja villat kuivia. Pelti on kiinnitetty suoraan aluslautoihin kiinni, eikä näiden välissä ole kondensiovettä suojaavaa aluskatetta.

Miksi juuri tämän tyyppiset katot ovat niin hyvässä kunnossa?

Syy on yksinkertainen: Katon läpiviennit ja piiput on taiteltu peltikartioista, ruuveja, nauloja ja listoituksia ei ole, ja katto tuulettuu erinomaisesti. Vuotoja aiheuttavia riskipaikkoja ei juuri ole. Kondensiovettä syntyy, aluslaudat ottavat sen vastaan, mutta tuuletus toimii ja näin ollen kuivattaa puut aina uudelleen satoja ja tuhansia kertoja uudelleen. Kondensiovesi ei itsessään tuhoa puuta, vaan katon huono tuuletus ja ilmanvaihto yhdessä kosteuden kanssa.

Merkittävin tekijä katossa on siis itse katteen pitävyys ja hyvä tuuletus. Aluskate on hyvä vararengas, mutta se ei ole kattoa pelastava tekijä katon huonolle ylläpidolle. Pelkästään aluskatteen puuttumisen takia kattoremontin tekeminen on äärimmäisen kallis ratkaisu, muttei täysin tarpeeton.

Meillä kiinteistön omistajilla on 100+1 remontoitavaa tai huollettavaa asiaa rakennuksessa, joten kalliin remontin tekeminen turhaan voi aiheuttaa jollain toisella osa-alueella isoa vajetta. Tärkeintä on siis ennakoida, pitää huolta erityisesti katosta, sekä välttää syntyvät ongelmat etukäteen, juuri niinkuin autossakin öljynvaihdon merkeissä.

 

Liity kattojen kumppaneihin!

Saat sähköpostiisi silloin tällöin hyödyllistä kattotietoutta, ja kuulet ensimmäisenä esimerkiksi arvonnoista.

    Käsittelemme henkilötietojasi
    tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.