Myynti 010 2124862

Tiilikaton maalaus vai tiilikaton pinnoitus?

Katon käyttöikä on Suomessa yleisesti noin 30 vuotta, riippuen tiilen tyypistä. Perinteisesti ajatellaan, että ”jos mikään ei ole rikki, sitä ei tarvitse korjata”.

Säännöllisesti huollettu tiilikatto voi kuitenkin kestää jopa 60-70 vuotta. Voimme ajatella asiaa esimerkin kautta; jos auton moottori jätetään huoltamatta, se kestää ajoa noin 20-30 tuhatta kilometriä. Säännöllisesti huolletulla moottorilla voidaan ajaa satoja tuhansia kilometrejä. On siis tärkeää pitää huolta katosta. Miksi sitten unohdamme katon oman onnensa nojaan? Syy tähän on ilmeinen; harva muistaa tai uskaltaa käydä katolla.

 

Mitä tiilikatolle tapahtuu ajan kuluessa?

Tiilikatto rakentuu savitiilestä tai betonitiilestä. Savitiiltä on käytetty todella pitkään maailmalla kattomateriaalina, kun taas betonitiili tuli 1950-luvun jälkeen yleisemmäksi. Savitiili voi kestää katolla jopa satoja vuosia rikkoutumatta. Betonitiili taas vaatii enemmän huomiota kestääkseen pidempään. Betonitiili on yleisesti maalattu tai läpivärjätty tehtaalla.

Ajan kuluessa tiilen pinta rapautuu, eli siitä tulee huokoinen. Vesisateet, sammalkasvu ja auringonvalo rapauttavat tiilen pintaa. Lumi ja jää tekevät myös omalta osaltaan vahinkoa tiilen pinnalle talven aikana. Huokoinen tiilen pinta imee vettä sisäänsä ja jäätyessään tiili voi haljeta. Huokoinen tiili on myös hyvä kasvualusta sammaleelle, jonka juuret kasvavat lujasti kiinni tiileen. Sammal toimii pesusienen lailla, eli se imee vettä juuriin tiilen huokosiin. Yleensä tiilen kulmat halkeavat helposti sammalien juurien takia.

 

Mitä tarkoitetaan tiilikaton maalauksella tai pinnoituksella?

Kun puhutaan tiilikaton maalauksesta tai pinnoituksesta, jää käsitteen sisälle monta kysymysmerkkiä. Mitä eroa on pinnoituksella ja maalauksella? Termejä käytetään sekaisin ja se sekottaa kuluttajia. Maalauksella tai pinnoituksella tarkoitetaan yleisesti maalin levittämistä maalattavalle pinnalle joko pensselillä tai ruiskulla.

Tiilikatolle on olemassa erilaisia pinnoitteita maalien lisäksi. Niitä kutsutaan myös “tiilikaton pinnoittamiseksi”. Nämä pinnoitteet ovat värittömiä, vettä hylkiviä aineita, joilla suojataan tiilen pintaa. Nämä suojapinnoitteet kestävät yleensä 2-5 vuotta tiilen pinnassa.

Katto saattaa vaatia tilanteesta riippuen erilaisia työvaiheita ennen pintakäsittelyä. Siihen vaikuttavat tiilen kunto ja sammalen määrä. Erityisesti paljon sammalkasvua sisältäviä kattoja pestessä on huomioitava, että alas lentävän kasvuston määrä on valtava. Siksi on hyvä ottaa huomioon jo etukäteen, kuinka siivouksesta ei tule monta päivää kestävä urakka.

Suurin osa maalauksen tarpeessa olevista katoista vaatii myös muuta huoltoa. Siksi haluamme korostaa, että katon maalauksen ohella olisi tärkeää pitää huolta siitä, että katto on tiivis, eikä se pääse vuotamaan esimerkiksi irronneiden kiinnikkeiden tai läpivientien huonojen tiivisteiden takia.

 

Tiilikaton pinnoitus lisää katon käyttöikää

Olemme kehittäneet ratkaisun, joka parhaimmillaan lisää katon käyttöikää 15-25:llä vuodella. Ratkaisumme on itse asiassa maalauksen ja remontin välimuoto, mutta kustannuksiltaan 3-4 kertaa edullisempi kuin kattoremontti. 

Kutsumme tätä palvelua Timanttipinnoitukseksi.Palvelu pitää sisällään tarkan kartoituksen, puhdistuksen, huoltokorjaukset sekä pinnoituksen. Ensin katto kartoitetaan ja valokuvataan huolellisesti, ja käydään talon omistajien kanssa läpi. Kartoituksessa löytyneet reiät tai vuodot hätäpaikataan välittömästi maksutta vahingon estämiseksi. Tavoite on, että talon omistaja saa täysin ajankohtaisen kuvan katon kunnosta. Tarkastamme myös aina, että kattorakenteissa on riittävä tuuletus, koska vesikatteen tiiveys ei vaikuta tuuletukseen.

Timanttipinnoitus on kolmivaiheinen, eli se tapahtuu kolmen eri ihmisen toimesta. Jokaisen työvaiheen suorittaa siihen erikoistunut ammattilainen ja samalla varmistamme erittäin tarkan laadunvalvonnan.

1. Katon pesu
Katto pestään korkeapainepesurilla pyörivällä tehosuuttimella. Kaikki kasvusto, lika ja hiekaksi hajonnut tiilen pinta lähtevät irti. Tiilestä tulee täysin huokoinen pesun jälkeen, jonka takia kattoa ei koskaan tule pestä painepesurilla, jos sitä ei ole tarkoitus pinnoittaa tai maalata pesun jälkeen. Kun katto on pesty, levitetään sammalenpoistoaine, joka muuttaa tiilen pH-arvon eloperäiselle kasvulle haitalliseksi. Myös rännit huuhdellaan ja piha siivotaan.

2. Katon huolto ja rajaus
Pesun jälkeen katolle suoritetaan huolto ja tarvittavat korjaukset. Rikkinäiset tiilet vaihdetaan ja riskipaikat massataan. Nauloilla kiinni olevat harjatiilet kiinnitetään uudelleen. Läpiviennit ja piiput tiivistetään huolellisesti. Kattoturvatuotteet tarkastetaan ja niiden kiinnitys lisätään jos se tarve vaatii. Kaikki pellitykset tarkastetaan. Lopuksi katto rajataan ja valmistellaan pinnoitusta varten.

3. Pinnoitus
Viimeisenä työvaiheena katto pinnoitetaan korkeapaineruiskulla. Käytämme tiilikatolla erityisominaisuuksia sisältävää pinnoitetta. Pinnoitteessa on ominaisuus, joka heijastaa auringon säteitä pois pinnasta; tämä vaikuttaa tiilen kuumenemiseen. Etuna tässä on rakennuksen pienempi lämpeneminen kesällä, sekä pinnoitteen kestävyys pidemmällä aikavälillä. Pinnoittajillamme on vuosien kokemus kattojen pinnoittamisesta, mutta tasaisen jäljen saaminen vaatii silti huolellisesti tehtyjä pohjatöitä.

      

Omakotitalon omistajana

Mielessäsi saattaa käydä kysymys, voisimmeko auttaa sinua. Usein käytyämme katolla ihmiset ovat hyvin yllättyneitä sen kunnosta. Otetut kuvat auttavat ymmärtämään katon kunnon ja mahdollinen huollon tarve on nähtävissä valokuvista helposti, vaikkei olisikaan asiantuntija.

Suosittelemme kattojen kumppaneina koko sydämestämme, että kaikki tarkastaisivat itse tai ammattilaisen toimesta katon kerran vuodessa. Voimme myös tehdä sen maksutta sinun puolestasi, vaikka joka vuosi. Voit ottaa helposti meihin yhteyttä soittamalla tai lähettämällä meille yhteydenottopyynnön tästä.

Tilaa kattodiagnoosi

Liity kattojen kumppaneihin!

Saat sähköpostiisi silloin tällöin hyödyllistä kattotietoutta, ja kuulet ensimmäisenä esimerkiksi arvonnoista.

    Käsittelemme henkilötietojasi
    tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.