Myynti 010 2124862

Peltikaton pesu: vinkit kiiltävään kattoon

Peltikatto on suosittu katemateriaali katolla, sillä se on sekä kestävä, että hyvännäköinen. Jotta katto tekee tehtävänsä ja suojaa talon rakenteita, tulee se pitää puhtaana ja yleisesti hyvässä kunnossa.

Ajan myötä katto kuin katto altistuu erilaisille ympäristötekijöille ja auringon uv-säteilylle, jotka hiljalleen vaurioittavat katon pintaa, samalla aiheuttaen erilaisia ongelmia ja ruosteen muodostumista. Pesun lisäksi myös peltikaton ruosteenpoisto on tärkeää katon kunnossapidon kannalta. Mikäli katto on vähääkään huonossa kunnossa, on hyvä kutsua ammattilainen tarkastamaan, onko katolle tarvetta tehdä muuta käsittelyä, kuin pesu.

Peltikaton pesu vaihe vaiheelta

Yleinen valmistelu
Turvallisen ja tehokkaan pesuprosessin takia on tärkeää tehdä valmistelevia töitä ennen peltikaton pesun aloittamista. Katon kunnon läpikäyminen on hyvin tärkeää, jotta mahdolliset vuotokohdat löytyvät ennen pesua. On tärkeä korjata mahdolliset vauriot etukäteen, jotta vältytään kosteusvaurioilta. Tarkastuksessa kannattaa pitää silmällä myös mahdollisia ruostevaurioita.

Tarvittavien välineiden hankinta

 • Turvavaljaat
 • Käsineet
 • Suojalasit
 • Köysi
 • Painepesuri, jossa tarpeeksi pitkä paineletku.
 • Huuhtelusuutin
 • Puutarhaletku
 • Pesuaine
 • Harja

Ennen töiden aloitusta on ehdottoman tärkeää huomioida muutama asia:

 • Turvallinen kulku katolle seinätikkailla tai irtotikkailla
 • Kiinnityspisteet valjaita varten
 • Pesurin letku kannattaa olla melko pitkä, ettei pesuria tarvitse laskeutua siirtämään useita kertoja
 • Pihassa olevat kalusteet, istutukset ja esimerkiksi lämmityksen ulkoyksikkö on hyvä suojata tai siirtää pesun ajaksi likaantumisen ehkäisemiseksi

Peltikaton huoltopesu voidaan jakaa kolmeen eri vaiheeseen.

Irrota irtonainen lika
Ensimmäiseksi tulee poistaa irtonainen lika ja roskat pinnalta, harjaamalla kattoa kovalla harjalla tai kostealla sienellä. Roskat, lehdet ja oksat tulee poistaa, jotta ne eivät estä veden virtaamista katolla.

Peltikaton pesu painepesurilla
Tarkasta pesuaineen pakkauksesta pesuaineen ja veden suositeltu suhdeluku ja sekoita ne keskenään. Pesuaineseos levitetään peltikatolle painepesurin tai puutarhaletkun avulla. Itse pesu kannattaa aloittaa ylhäältä katon harjalta ja edetä varovasti alaspäin.

Harjaa ja huuhtele
Pesuaineen levityksen jälkeen on harjauksen vuoro. Tähän suositellaan käytettäväksi kovaa harjaa tai sientä. Parhaimman tuloksen saa, kun käyttää harjauksessa kevyitä liikkeitä. Lopuksi peltikaton pinta huuhdellaan vedellä – jälleen aloittaen harjalta, jotta pesuaineet ja lika valuvat alas katolta.

Peltikaton ruosteenpoisto

Pesun jälkeen on hyvä keskittyä mahdollisiin katolta löytyneisiin ruostekohtiin. Ruosteinen peltikatto puhdistetaan hiekkapaperilla tai metallin hiontaan soveltuvilla työkaluilla. Hiekkapaperia käytettäessä hyvä valita joko keskikarkea tai karkea laatu ja hioa sillä irtoruoste pois.

Tämän jälkeen peltikaton ruosteenpoisto on valmis. Jäljelle jää enää pinnan puhdistaminen hiomisen aiheuttamasta pölystä.

Mikäli peltikaton ruosteenpoisto ei onnistu yllä olevien menetelmin, on markkinoilla myös kemiallisia ruosteenpoistoaineita, jotka auttavat tehokkaasti poistamaan ruostetta peltikatolta. Kemiallisten aineiden kanssa on kuitenkin tärkeä noudattaa valmistajan ohjeita ja varmistaa asianmukaisten suojavälineiden käyttö.

Käsitellyt ruostekohdat on aina suojattava ruostemaalilla tai kattopinnoitteilla hionnan jälkeen. Jos hiotut pinnat jätetään käsittelemättä, korroosio jatkaa elämistään katolla.

Mikäli katon kunnossa näkyy mitään huolestuttavaa, on aika soittaa ammattilaiselle, joka tarkastaa onko tarvetta muille katon huoltotoimenpiteille.

Tilaa kattodiagnoosi

Liity kattojen kumppaneihin!

Saat sähköpostiisi silloin tällöin hyödyllistä kattotietoutta, ja kuulet ensimmäisenä esimerkiksi arvonnoista.

  Käsittelemme henkilötietojasi
  tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.